Senaste inläggen

Bra att tänka på vid renovering
 • 13 Apr, 2022

Att renovera tar både tid och kostar pengar. Det gör att du såklart vill att det skall bli så bra som möjlig. Anlitar du en byggfirma för att renovera så är det alltid bra att kolla recensioner och omdömen. Annars kanske du måste kontakta en advokat privat ifall jobbet inte blir korrekt utfört. Har du inte ekonomin till att anlita professionell hjälp så kan du göra det själv. Alla byggvaror som du behöver hittar du hos oss då vi har alltifrån spik, skruv och golv till produkter för förvaring.

Tips om verktyg till dig som ska renovera badrum
 • 18 Mar, 2022

Om du ska göra en omfattande badrumsrenovering är det viktigt att du har ett antal verktyg hemma. Bra verktyg är A och O för att renoveringen ska gå så smidigt som möjligt. Tänk på att det är en del du inte får göra som privatperson när du ska renovera badrum. Det beror på att det handlar om ett våtutrymme där mycket måste vara fackmannamässigt utfört. Allt för spackling Om du ska sätta kakel i badrummet är det viktigt att du gör ett grundligt förarbete.

Städa badrummet rätt
 • 23 Jan, 2022

Känner ni att badrummet inte är rent trots att ni städar det ofta? Det används flera gånger dagligen av alla familjemedlemmar så det är ganska naturligt att det inte är konstant skinande rent. Kalk har en förmåga att bita sig fast, mögel kan dyka upp och tvålrester fastnar här och där. Ättika är ett universalmedel som biter på både kalk och mögel. Tänk på att damma av alla ytor innan rengöringen.

Bästa tipsen när du ska renovera badrum
 • 02 Nov, 2021

Badrummet är för många det absolut bästa rummet i huset. Att då få chansen att renovera badrum är för många en stor dröm. Innan du börjar är det viktigt att du planerar och tänker efter vad du vill ha. Tänk på att välja högkvalitativa produkter från ett varumärke som IFÖ som håller i flera år. Underskatta inte heller vikten av förvaring och att verkligen utnyttja utrymmet till max. Om du har ett lite mindre badrum kan du bygga höga skåp eller flera hyllor på varandra.

Renovera hemma och styr temperaturen med fjärrkontroll
 • 02 Nov, 2021

Om du går i funderingarna om att renovera hemma bör du samtidigt fundera på hur du lättare kan reglera temperaturen i huset. Trender kommer och går och det gäller även värmepumpar och deras tillbehör. Att ha rätt temperatur i huset är inte bara viktigt för komforten, men det kan även spara dig en slant. Det kan ju vara lite jobbigt att justera temperaturen, speciellt om du har värmepumpen nere i källaren.

Skillnaden mellan parkett och Tarkett
 • 20 Oct, 2021

Ska du köpa en lägenhet eller villa av HusmanHagberg kommer du förmodligen att stöta på en mäklare som berättar att rummen har golv i parkett eller Tarkett. Mäklaren vet såklart skillnaden men många konsumenter tror att Tarkett är ett speciellt typ av golv vilket det inte är. Tarkett är ett företag som tillverkar olika typer av golv, även parkettgolv. Tarkett är ett fransk företag men de har fabriker i Sverige och världens största produktanläggning för trägolv tillhör företaget och ligger i Hanaskog i Skåne.

Fetveden gör comeback
 • 24 May, 2021

Det är förmodligen inte många som har hört talas om fetved men det är en riktigt gammal teknik som till och med vikingarna använde. Fetved innebär att man toppkapar träden på plats och låter de sedan stå i flera år innan de fälls. Det är furu som det går att göra fetved av för stammen stressas av toppkapningen och producerar hartssyra samt kådar sig och efter några år får de en naturlig impregnering.

Träpanel i bilar
 • 16 Feb, 2021

Många av de lyxiga bilmodellerna har exklusivt trä i panelen och det är ofta träslag såsom ek eller valnöt. Det ger ett lyxigt intryck men även i mer familjebilar går det att hitta inslag av trä. Vanligast är att instrumentpanelen är av trä medan resten av inredningen är av läder och metall. Trä är ett tåligt material och det är lätt att sköta om men ibland kan det dock krävas åtgärder av proffs.

Lagning av trägolv
 • 12 Oct, 2020

Det är omöjligt att aldrig få en skada i träet när det handlar om trägolv. Tunga möbler, otur och andra orsaker kommer att sätta sina spår på golvet. Lite slitage är charmigt men ibland uppstår hack och stora repor. Vattenskador går inte att renovera på ett enkelt sätt. Är det bara ytligt går det såklart att slipa ner det men annars måste brädan bytas ut. Är det ett ytligt slag, tänk lättare hammarslag, går det att lägga en blöt duk över så att träet sväller och reser på sig.

Holländsk parkett
 • 04 Aug, 2020

Holländsk parkett är ett snygg och klassiskt rutmönster. Det är inte lika känt som parkett med fiskbensmönster men allt fler upptäcker tjusningen med ett klassiskt rutmönster. Rektanglar läggs både våg- och lodrätt och skapar ett rutmönster som ser ut att överlappa varandra. Det går att välja flera olika träsorter till holländsk parkett varav exempelvis ek räknas som en klassiker. Ett parkettgolv kan slipas flera gånger och på så vis räcker det i en livstid, så det lönar sig att investera i bra trämaterial.

Tvätta trallen på balkongen
 • 04 Apr, 2020

När våren infinner sig brukar de flesta se över sina balkonger. Att ha trätrall på balkongen är väldigt vanligt nuförtiden, men många glömmer bort att den även behöver tas hand om för att se lika fin ut som den gör om man tittar på fina visningsbilder exempelvis hos Hisingen mäklare. För att rengöra en trätrall behöver man ett naturligt rengöringsmedel. Grönsåpa fungerar i de flesta fall alldeles utmärkt, främst för att det inte torkar ut fibrerna i träet utan istället ger dem nödvändig livskraft - samtidigt som grönsåpa rengör trä effektivt.

Träbänk till trädgården
 • 18 Feb, 2020

Under våren och sommaren är bra sittplatser ett måste utomhus. Att bygga en egen trädgårdsbänk är inte så svårt som det låter. Huvudsaken är att man väljer ett tåligt träslag och att man behandlar det på ett lämpligt sätt så att fukt inte ligger kvar i materialet. Några träslag som passar extra bra för utomhusmöbler är bland andra Ädelträ eller tryckimpregnerad furu. Oberoende av vilket träslag du väljer ska du tänka på att om det inte behandlas kommer ytan bli grå med tiden.

Populärt träslag från Medelhavet
 • 16 Nov, 2019

I Sverige tillverkar vi mycket i ek, trä och bok. Det är träslag som finns naturligt i våra trakter, men vill man satsa på något mer exklusivt kan man istället välja att kika på träslag som har sitt ursprung i områdena kring Medelhavet. Cypress är ett av de vanligaste av dessa. Trädet kan bli upp till 2000 år gammalt och har därför många vackra ådringar som gör det unikt i sitt slag.

Panga panga - ett exklusivt träslag
 • 31 Jul, 2019

Panga panga, även känt som Wenge, är ett hårt träslag som har korta fibrer men som ändå är lätt att bearbeta med olika verktyg. Tack vare träets egenskaper lämpar det sig utmärkt för att användas som golv och det kan i vissa fall vara möjligt att framhäva det naturliga mönstret genom att bleka plankorna.

Hur man såpaskurar trägolv
 • 21 Apr, 2019

Många tycker att såpaskurade trägolv är det vackraste som finns. För att få allra bästa resultat är det viktigt att använda kallt vatten, alltid blöta golvet innan man skurar med linoljesåpa (för annars blir det fläckar) och att man torkar av golvet noggrannt när man har skurat färdigt. Ibland får man torka flera gånger.

Vad är egentligen rotting?
 • 27 Feb, 2019

Äkta rotting kallas också naturrotting. De flesta känner till ordet rotting men få vet exakt vad det är. Det är ett naturmaterial från växtriket och består av flätade trådar från stammarna av vissa palmarter. Vissa av de palmer som används kan bli omkring 200 meter höga. Eftersom det är ett naturmaterial är det levande och det betyder att en möbel gjord i äkta rotting aldrig är den andra exakt lik. När du ska välja utemöbler i vår är dock konstrotting att föredra eftersom äkta rotting är mest lämpad för inomhusbruk.

Golv i exklusiva material
 • 22 Jan, 2019

Att lägga om golvet är inte något som de flesta gör särskilt ofta, därför gäller det att planera och verkligen sätta sig in i ämnet innan du bestämmer vilket golv som du vill ha. Det bästa är att anlita en professionell golvläggare som utför jobbet men du kan även göra det själv om du är händigt lagd. Eftersom golvet ska hålla länge är det bra satsa på riktigt bra kvalitet och ett hållbart material.

Vad är egentligen teak?
 • 07 Jan, 2019

Teak är ett vanligt förekommande träslag i bland annat utemöbler. Få känner till varifrån det kommer. Trädet växer främst i skogar i södra Asien och kan bli runt 45 meter högt. Odlat blir trädet oftast inte högre än 25 meter. Anledningen till att träslaget är så populärt är att det är hållbart, starkt och lättarbetat.

Arbetsbänk i trä
 • 05 Dec, 2018

«p>En arbetsbänk för matlagning kan med fördel vara av de klassiska träslagen ek, bok eller valnöt. Andra mer exklusiva träslag som mahogny finns också. Man får inte heller glömma själva utrustningen för matlagning. Bakstenar kan göra matlagningen i hushållet mer varierad och exklusivare. Med en sådan kan man enkelt göra pizzor och baka bröd som får den krispiga yta som man får när man bakar i en riktig stenugn på en restaurang.

Att transportera trä
 • 14 Nov, 2018

När du ska transportera trä finns det en del saker du bör tänka på. För det första måste du ha en bil som är stor nog att lasta i, alternativt en släpvagn eller liknande. Det är alltid bra att åka med så mycket som möjligt av träet inne i fordonet eller kärran. Trä som sticker ut är alltid en risk för säkerheten och om du snabbt måste bromsa kan trä som ligger på taket falla av, och det finns också en risk att bakomvarande bil inte hinner bromsa och får in träet i sin bil.

Jämför priser på lamellträ
 • 14 Oct, 2018

Vare sig du skall köpa lamellträ eller köpa ska köpa däck så är det självfallet viktigt att jämföra priser på varan. Genom de möjligheter som i dag finns på internet kan man relativt enkelt och med minsta möjliga arbete enkelt jämföra priser, även på trä. Vad gäller priser på lamellträ så kan det skilja sig relativt kraftigt mellan olika leverantörer och tillverkare, vilket gör det lämpligt att se över priserna online innan ett köp genomförs.

Välj rätt trägolv till köket
 • 04 Sep, 2018

Ett trägolv är ett utmärkt val i köket då det är vackert och mjukt att gå på. Allra vanligast är det med parkettgolv då det har fördelen att det är enkelt att lägga. Parketten består ofta av en stomme av lamellträ och ovanpå detta ligger ett skikt av ädelträ. Det kan vara bra att veta att det översta skiktet oftast kan slipas tre till fyra gånger om detta skulle behövas. Många väljer hårdare träslag som ask eller ek då de anses tåliga för repor.

Skapa och inred ditt kontor
 • 12 Jul, 2018

Ett hemmabyggt skrivbord med träskiva kan ge en känsla av både exklusivitet och stabilitet. Den händiga kan enkelt bygga sitt eget skrivbord för hemmakontoret med hjälp av både färdig stomme där endast träskivan behöver monteras eller bygga ett helt från grunden. Var noga med val av material för ben och skiva för just dina ändamål. Ska tunga föremål som skrivare, kopiator eller liknande stå på skivan behöver du välja material som klarar både slitage och belastning.

Golv på ett kontor
 • 28 Jun, 2018

Det är lika viktigt med golvval till ett kontor som till hemmet. Ibland kan det nästan vara mer viktigt att välja rätt golv till ett kontor. Slitaget är ofta högt då golvet ska hålla för många personer som går med skor på inomhus. Materialet behöver vara mer hållbart än för till exempel ett sovrum. När det kommer till företag som bland annat håller på med socionombemanning är det ännu mer viktigt med kvalitet än för ett vanligt hushåll.